Oljarna Fram

Tradicija


Jeseni, ko se sonce spusti niže in njegova svetloba ni več žareča, so polja naše prelepe Štajerske slikovito posejana z debelimi, rumeno zelenimi bučami.

V njih je seme, iz katerega izkušeni oljarji iztisnejo okusno olje temnozelene barve, čudovite arome in prav posebnega okusa. Spoznajte bučno olje Oljarne Fram kot žlahtno začimbo, katero iz obeda v obed bolj častijo in obožujejo.

V slikoviti vasici pod obronki pohorskih gozdov so že stoletja ob potoku, ki teče skozi vas, delovali mlini, žage in oljarne. Prvi pisni viri Oljarno Fram omenjajo v daljnem letu 1750. Oljarna Fram je najstarejša oljarna v Sloveniji, morda celo v tem delu Evrope. Leta 1895 so v Framu delovale štiri “oljarnice” ali “žmike”. Tradicija in drobne skrivnosti predelovanja bučnih semen v okusno bučno olje so se prenašale iz generacije v generacijo. Stoletja so izpopolnila tudi naše oljarje, ki jim na Slovenskem, pa tudi čez mejo, ni para.

olja_oljarne_fram_2

Lastnosti


Bučno olje je vsestransko uporabno v kulinariki, farmaciji in kozmetiki.

Naše bučno olje ni rafinirano, pred polnitvijo poteka le naravna filtracija z usedanjem drobnih delcev proti dnu cisterne.

Proizvodnja bučnega olja v oljarni Fram poteka po tradicionalnem postopku z upoštevanjem najzahtevnejših standardov in regulativ, katerih rezultat je tudi pridobitev Geografske označbe za Štajersko prekmursko bučno olje in potrdila Centra za higieno in zdravstveno ekologijo Maribor za varno živilo.

Prodaja


Bučno olje Oljarne Fram je na voljo v vseh večjih in manjših trgovskih mrežah v Sloveniji, kjer se velikokrat predstavlja z degustacijami in drugimi oblikami promocije.

Z letom 2008 smo ponesli naše bučno olje v vzhodne države Evrope: Litvo, Latvijo, Estonijo in Ukrajino, z letošnjim letom pa še v Rusko Federacijo.

Na sedežu Oljarne Fram posluje industrijska prodajalna, ki je odprta vsak dan med tednom med 7. in 13:30 uro. V prodajalni so na voljo vsi naši proizvodi po ugodnih cenah, nudimo pa tudi zamenjavo semena za olje.

Naša lokacija


Oljarna Fram je na voljo tudi turističnim agencijam in skupinam izletnikov, ki se lahko po predhodnem naročilu dogovorijo za ogled oljarne. Pripravimo vam tudi degustacijo bučnega olja.

Za več informacij nas pokličite na 02 / 60 14 710 ali nam pišite na info@oljarnafram.si