V kulinariki je bučno olje vsestransko uporabno. Uporabljamo ga povsod tam, kjer je potrebno nekaj domišljije in poguma, zato naj ne manjka v nobeni dobri kuhinji.
Skuta z bučnim oljem
Sestavine:
- 0,5 kg skute
- 1 velika čebula
- sol
- poper
- bučno olje
Čebulo narežemo drobno. zmešamo s skuto, solimo in popramo, prelijemoz bučnim oljem in premešamo. Kot solata se odlično poda k mesu na žaru.
Dober tek !
Vanilijev sladoled z bučnim oljem
Sestavine:
- bučno olje
- bučno seme
- vanilijev sladoled
Bučnice pražimo v ponvi, da nabreknejo in jih zalujemo z bučnim oljem, tako da plavajo in se olje segreje. S to maso prelijemo kvalitetni vanilijev sladoled.
Dober tek !
Vitaminska solata
Sestavine:
- 100 g belega zelja
- 100 g rdečega zelja
- 100 g korenčka
- 25 g kuhane koruze
- 50 g kuhanega rdečega fižola
- ena žlička bučnega olja
- balzamični kis
- sol
Zelje naribamo ali narežemo na tanke rezance. Korenček naribamo. Dodamo koruzo in fižol. Zelenjavo položimo na krožnik ali v skledo. Začinimo z balzamičnim kisom in bučnim oljem. Solimo po okusu.
Dober tek !
Ajdova solata
Sestavine:
- 30 dag ajdove kaše
- 10 dag korenja
- 10 dag nepretlačene skute
- 5 dag zelene
- 2 jajci
- poper
- sol
- bučno olje in jabolčni kis
Ajdovo kašo namočimo za eno uro. Kuhamo jo približno 20 minut, nato jo odcedimo. Dodamo naribano korenje, zeleno in narezana trdo kuhana jajca, Popopramo, solimo ter mariniramo z bučnim oljem in jabolčnim kisom. Na koncu vmešamo še skuto. Drobna skrivnost starih oljarjev Jajčka na oko scvrite na bučnem olju. Solite po okusu.
Dober tek !
Umešana jajca z bučnim oljem
Sestavine:
- 6 jajc
- Jedilna žlica bučnega olja
- čajna žlička masla
- 30 ml mleka
- sol, poper
V skledi umešamo jajca, dodamo bučno olje, sol, poper in mleko. V ponvi zagrejemo maslo in maso prepražimo.
Dober tek !